2theloo & the Belgian Railways announce cooperation.

Collaboration
October 31, 2023

NMBS en 2theloo, een expert in de uitbating van openbare toiletten, slaan de handen in elkaar om de sanitaire voorzieningen in veertien grote stations te verbeteren. De komende periode zullen de bestaande sanitaire voorzieningen er geleidelijk gerenoveerd worden volgens een nieuw toiletconcept. De samenwerking is een belangrijke stap om de dienstverlening aan de reizigers verder te verbeteren.

NMBS wil haar klanten een aangename stationsbeleving bieden en investeert hier voortdurend in. Om deze visie concreet vorm te geven is na een Europese offerteaanvraag het concept van 2theloo gekozen voor de uitbating van de sanitaire voorzieningen voor de komende acht jaar.

play

De uitbating van de sanitaire voorzieningen in de stations Antwerpen-Centraal, Bergen, Brugge, Brussel-Centraal, Brussel-Noord, Brussel-Zuid, Charleroi-Centraal, Gent-Sint-Pieters, Kortrijk, Leuven, Luik-Guillemins, Mechelen, Namen en Ottignies zal voortaan worden toevertrouwd aan 2theloo, die over de ervaring en expertise beschikt in dit domein.

Chris Meijers
CEO 2theloo

Dit partnerschap is een uitstekende gelegenheid om onze aanwezigheid in België te versterken en onze missie voort te zetten om schone, moderne en aangename toiletten te bieden op drukbezochte plaatsen zoals in treinstations en levendige stadswijken. We kijken uit naar de start van deze nieuwe samenwerking met de Belgische Spoorwegen.”

In de komende maanden zullen de sanitaire voorzieningen geleidelijk worden verbouwd, met gedeeltelijke of volledige renovaties. Er zullen ook nachttoiletten worden geïnstalleerd. Alle voorzieningen zullen toegankelijk zijn voor personen met een beperkte mobiliteit.

Patrice Couchard
Full premium toilet concept

Dankzij deze nieuwe samenwerking kan NMBS haar reizigers een kwaliteitsservice bieden en hygiënische en moderne sanitaire voorzieningen garanderen.

Een praktische en professionele service voor de reizigers

Het nieuwe toiletconcept omvat ruimere openingstijden, een intercom die 24/24 beschikbaar is, personeel dat flexibel kan worden ingezet op basis van de drukte in het station (zoals bij evenementen), een grondige reiniging en tal van voorzieningen voor een praktische en comfortabele dienstverlening.

De toegang zal gratis zijn voor kinderen kleiner dan 1,20 meter. Andere reizigers betalen 1 euro en krijgen een kortingsbon die ze kunnen gebruiken in verschillende handelszaken in het station.

100% CO2-neutraal

Met het nieuwe concept wordt tot 50% minder energie en water, 35% minder papier en 60% minder zeep verbruikt dan vandaag. De dienstverlener neemt ook maatregelen om de CO2-uitstoot te compenseren. Hierdoor zullen de sanitaire voorzieningen in deze veertien stations volledig CO2-neutraal zijn.

Zo zal er bijvoorbeeld gebruikgemaakt worden van systemen om water te doseren en te recycleren. Wanneer beschikbaar, zal er ook regenwater worden gebruikt. De dispensersystemen helpen het verbruik beperken, en de zeep en schoonmaakproducten zullen milieuvriendelijk zijn. Tot slot is bij het ontwerp ook aan de onderhoudsvriendelijkheid gedacht.

Bijzondere aandacht voor gezinnen en personen met beperkte mobiliteit

Personen met een handicap en gezinnen zullen kunnen rekenen op extra service en aandacht.

In de verschillende toiletten komt er een aparte ruimte met een kindertoilet, een microgolfoven, een ergonomische stoel om borst- of flesvoeding te geven en een luiertafel om baby’s te verschonen.

De sanitaire voorzieningen zullen ook worden aangepast voor personen met een beperkte mobiliteit, met aangepaste toiletten, meer ruimte, een schuifdeur, wastafels op de juiste hoogte en een alarmknop om hulp te vragen. Voor de inrichting zal gebruikgemaakt worden van contrasterende kleuren en er zullen geleidelijnen worden geplaatst voor slechtzienden en blinden.

0%